YSF TAWAN MSU – tks Msu

Grrrrrrreatt morning everyone!!!Msu image

Gambar ni minggu lepas punya. Masa #YsfFamily buat booth Career di Msu.

Kebanyakan booth lain student yg berbisnes.. Hanya booth YSF jer yg bkn student .. Apa yg SPECIAL nya team YSF ni? baca bwh ni..

Jwpnnya ialah kami sponsor Tshirt awesome yg mereka pakai utk aktiviti games pd Hari Career Fair tersebut. Seramai 75 org terlibat dgn games yg dah mereka susun.

Jadi, salah seorang dr mereka kenal saya dan approach saya untuk sponsorship. Apa salahnya kan dpt bantu student2 ni.. mudahkan kerja org lain, Allah mudahkan kerja kita.

Itulah rahsianya kepada yg bertanya.
*Jika ada Universiti yg nak buat Career Fair jgn lupa bgtau saya. Nak buat career /business/ motivational talk untuk students pun boleh.

Jumpa nanti !
@Bigbro Ysf


  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Advertisement

Success Secrets

Morning evryone..! Hope all of u going to have an awesome year in 2013. Just want to share a bit about the topic which is Success Secret.

Actually i’m not going to write about the Secrets of Success today even this thing that i’m going to tell you is already one of the most important ingredient to Successful life.

Okay…enough with the opening statement.
>> Mark this
●DATE: 26 & 27 Jan 2013
●Venue: Novotel Hotel

Whats happening there??

Another collabration after very successful event ☆☆Be Inspired by True Stories IBTS Teaser. among the most ☆☆famous Coach in Asia, ☆☆Dr Lawrence Walter Ng and Our Talent Agency/ No.1 Unit Trust Agency in Malaysia, ☆☆EB Champion United!
We are going to have a seminar which is called, “INSPIRING 2013 – GOALS & STRATEGIES

☆BONUS: 1/2 day of Sales Conqueror! The Art in Conquering a Sales!

This 2 days seminar will revealed the Secrets of Success!

>> WHY is this seminar is a must attend seminar??
Most of people do have goals n strategies..however they dont really aware of the RIGHT METHODS in setting & achieving it..there’ll always missing lines and they are wondering why they dont achieve it!

This 2 days will acquire you not only knowledge but the real experiences in Goals setting and achieving!

Wait no more. Book your a place coz seats are very2 limited!

》》Ooppss..the investment fees for this amazing seminar only cost you
RM1,800.

☆☆☆GOOD NEWS! IF paid fully before 10th Jan, you ONLY need to pay
RM800!!! Remember before 10th of JAN.

☆The best time to plant a tree is 20 years ago. The 2nd best time is NOW.’ So, plant your seeds now. RM800 is nothing for your amazing 2013 and thereafter!

Set your goals high and achieve high!

♡♡♡YUSOFYSF
Whatsapp 0137224008
Yusof.ysf@gmail.com
Instagram @yusofysf

Ke arah melahirkan 1000 Jutawan unit amanah

Teringat cerita seorg ustaz ttg Imam Syafie

Pernah saya dgr sorang ustaz ni berceramah ttg desire/ kehendak yg kuat. Cerita nya ttg Imam Syafie iaitu imam kita. Imam Syafie penah ckp dgn emak dia ttg keinginan beliau untuk menuntut ilmu dgn org alim di Madinah, iaitu imam Malik. Emak dia jawab..selagi kamu tak jadi alim jgn balik. Keluarga beliau juga miskin jadi xde duit nak beli kitab even utk menulis nota. Apa yg beliau buat ialah meminjam kitab kwn beliau selama 3 hari dan hafal kitab imam Malik!

Yusofysf: jauh sgt jika nak bandingkan dgn keadaan sekarang. Miskin mcmna sekalipun sekurang2nya boleh lg utk beli buku. Kalau tak pun dapat bantuan pinjaman. Tapi kehendak/DESIRE tu yg menjadi tanda tanya..kalau kehendak kuat, org susah dan miskin pun boleh berjaya, malah lebih berjaya dr org senang!

Ke arah menghasilkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.

Bagaimana menjadi Juara??

Tahukah anda siapa Champion of all time NBA Basketball? Rasanya semua org tahu. Beliau adlh pemain basketball termahal didunia pada zaman kegemilangannya iaitu pd 1980-90an. Beliau jugalah yg bertanggungjawab mempopularkan basketball sehingga sekarang menjadi salah satu sukan yg memberikan keuntungan besar pd owner club mahupun tajaan iklan jutaan dollar.

Beliau tidak lain tidak bukan ialah Michael Jordan. Apa yg menjadikan beliau Juara? Salah satu rahsianya ialah..beliau sentiasa memberikan lebih drpd apa yg coach beliau atau sesiapa shj minta/ harapkan. Sbg contoh, coach Jordan minta beliau utk berlatih 3 kali seminggu, tetapi beliau berlatih 5 kali seminggu! He go for extra more miles for himself than anyone else espect him to do.

Bayangkan jika anda ialah Jordan disuasana anda skrg; di tempat kerja mahupun dlm perniagaan, apakah yg anda akan buat dan capai jika anda ialah Jordan? Saya nampak anda juga boleh menjadi Juara!

Yusofysf: inilah antara resepi yg sy gunakan utk berjaya. Demand the best, espect the best from myself! Sy terapkan juga pada team member sy supaya mereka juga akan jadi Juara!

Ke arah menghasilkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.

Di Hari Raya Korban jgn Ramai yg Terkorban -peace ;)

Assalamualaikum dan selamat petang.

image

Di ambang Aidil Adha/Korban. Moga anda semua selamat sampai ke kampung halaman & bergembira bersama keluarga tersayang! Dan didoakan sentiasa dalam rahmat Allah. Yg berpuasa tu Alhamdulillah…at least kat jalan raya lebih bersabar. 😉

Ambang Aidil Adha ni bagus juga kalau kita mengingati apa maksud ‘korban’ yg sebenar terutama dlm konteks Islam maupun kehidupan sehari2. 

Just nak share jer link dari Blog Ibnu Muslim ttg maksud korban. Selamat membaca. ..
Ibadah Korban Menurut Pandangan Islam.

Yusof Ysf Thoughts :

1) berapa ekor lembu tumbang kat tempat anda? Tempat saya 5 ekor!

2) Dlm mengejar kejayaan, korban-pengorbanan (sacrifice) adalah elemen yg terpenting. Kalau kita sanggup utk korban kan MASA dan EGO kita InsyaAllah proses utk berjaya akan jauh lebih pantas!

Ke arah menghasilkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.

ANDA ADALAH APA YANG ANDA FIKIRKAN!

image

(sebahagian dari team saya semasa majlis jamuan hari raya Agensi kami EBC bersama Rumah anak yatim Nasuha)

Cuba anda lihat di sekeliling anda.. Ada bermacam rentak manusia…ada yang kaya,ada yang miskin,ada yang sederhana. Ada yang bergaya,ada yang sempoi, ada yang selebet. Ada yang tinggal rumah banglo,ada yang tinggal rumah teres,ada yang tinggal rumah flat,ada juga yang tak berumah. Ada yang berkereta German,Jepun mahupun kereta Malaysia. Ada yang menunggang motosikal, lrt, teksi malah yang jalan kaki.

Pernahkah anda fikirkan apa yang membezakan semua orang disekeliling anda. Apakah yang menjadikan mereka begitu? Adakah sebab pendidikan mereka? Adakah sebab mungkin sebahagian anak orang kaya, dan sebahagian lagi tidak…saya pernah memikirkan perkara ini dan membuat satu kesimpulan..

Apalah kelebihan yang ada pada sebahagian orang yang saya sedar mereka bukan datang dari golongan orang kaya, malah pendidikan mereka biasa sahaja, ada 4 tangan? Tidak juga…tapi kenapa mereka mampu untuk memandu kereta mewah, menyarung pakaian bermutu pada tubuh mereka, tinggal dirumah yg indah…dgn anak2 dan keluarga diberikan yang terbaik. Apa beza mereka dengan saya? Terlalu mengejar kemewahan. Tetapi kenapa tidak, tidak salah dari segi agama dan juga undang-undang.

Tahukah anda pada pemikiran saya yang cetek ini, setelah berbual dgn mereka yang jauh melebihi pencapaian saya bezanya ialah satu sahaja… Mereka rasa mereka LAYAK (deserve) untuk dapat yang terbaik! Mereka tidak pernah mengatakan cukuplah apa yang ada..mereka sentiasa ingin bergerak maju ke depan. Bila ditanya kenapa mereka ingin terus maju dan maju, jawapan mereka ialah..WHY NOT? Kenapa tidak? Ya kenapa tidak!

Kita hidup hanya sekali, rezeki dan rahmat Allah juga Maha Luas. Why I want to settle for less? Anda apa yang anda fikir. Jika anda fikir tidak layak, anda memang tidak layak, kalau anda fikir kelebihan sesuatu itu bukan untuk anda, memang ianya bukan untuk anda miliki…kalau anda rasa anda gagal, anda akan gagal…sebaliknya kalau anda fikir anda hebat sedikit demi sedikit anda akan jadi seseorang yang hebat..kalau anda rasa seperti orang kaya yang merasakan mereka layak untuk jadi kaya, sedikit demi sedikit anda akan jadi kaya! Kalau anda fikirkan yang Allah sentiasa ada untuk memberi rahmat dan rezekinya,insyaAllah akan Dia limpahkan kepada anda. Kalau anda fikir baik, baiklah jadinya dan sebaliknya..

Tepuk dada tanya selera…hanya sekadar muhasabah pada diri sendiri. 🙂

Ke arah menghasilkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.

Petua untuk Naik Seri

Assalamualaikum dan Selamat pagi Isnin..!
image

Seperti biasa pagi Isnin agak liat sikit untuk bingkas dari katil termasuklah saya sendiri. Anda bagaimana? Haha… Saya sangat admire orang yg sentiasa ada kesungguhan utk pergi bekerja seawal 6.30 pagi. Bagi saya mereka ini ada keazaman dan kecekalan hati yg tinggi. Kan…

Pagi ini saya terfikir untuk berjogging ataupun ke gym sbnrnya…tetapi apakan daya saya kalah dgn godaan diri sendiri dgn memberi alasan kabus tebal, sejuk sgt nanti nak sihat terus jadi demam. Nak ke gym pulak pagi Isnin ni confirm jamm! Saya cuba utk convince kan ikut logic akal saya yg sebenarnya mencari alasan. Kantoi! Cuma dalam pada otak ligat mencari alasan saya teringat tentang susunan ayat yg indah berkenaan kesihatan dan kecantikan dari quotes seseorg bernama Audrey Hepburn. Kalau ke gym bersenam atau berjogging adalah untuk menyihatkan badan..petua dari Audrey ni pula adalah untuk menaikkan seri ataupun aura dari dalam.Wow! Apakah ayat2 indah itu…nak tahu?

Bunyinya begini; “For attractive lips, speak words of kindness. For lovely eyes, seek out the good in people. For a slim figure, share your food with the hungry. For beautiful hair, let a child run their fingers through it once a day. For poise, walk with the knowledge that you never walk alone. People, more than things, have to be restored, renewed, revived, reclaimed and redeemed.” By : Audrey Hepburn

Sebab apa saya terpanggil untuk kongsikan petua ini? Kerana rata2 bibir kita ni senang benar nak mengata orang, mengumpat,komplen,condemn, bergosip, bercakap perkara negatif. Mata pulak suka sangat tengok perkara yg buruk pada orang lain berbanding perkara baik. Budi baik orang senang sangat dilupakan, tetapi kalau buat salah sampai ke akhir hayat diingat dan diungkit. Taknak ulas panjang…

Apa kata kita sama2 berubah ke arah lebih baik dgn menukar perkataan yg kita gunakan hari2. Untuk selama seminggu bermula hari ini, hanya perkataan yg baik sahaja kita gunakan setuju??? Tiada gosip, tiada mengata, tiada alasan, tiada condemn orang, tiada komplen…setiap masa dalam 24 jam, 7 hari hanya perkataan yg manis,indah dan cantik sahaja keluar dari bibir kita. Semoga dlm 7 hari anda akan berubah kepada lebih tampan,lebih cantik, lebih berseri! Aura seri terpancar dari dalam. Kerana kecantikan bermula dari dalam….Jom sama2 kita praktiskan 😉 Okey, nak pergi kerja! Jumpa lagi…
image

(Apakah jenis perkataan yg digunakan oleh org berjaya dan Jutawan?)

Ke arah menlahirkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.

Adakah performance/prestasi dana penting untuk mula melabur dalam unit amanah?

Sudah semestinya! Performance atau prestasi sesuatu dana unit amanah sentiasa menjadi perkara utama dalam membuat keputusan samaada pelabur mahu menyertai sesuatu pelaburan. Ia ibarat kayu ukur supaya pelaburan yang dibuat berbaloi berbanding pelaburan2 yang lain.

Ia ibarat resume yang perlu dinilai oleh pihak human resource sebelum  menerima seseorang pekerja. Pengalaman, tahap pendidikan, sumber rujukan, komunikasi dan nilai2 murni yg lain. Sama juga dgn pelaburan. Semestinya pelabur ingin tahu track record ataupun resume sesuatu dana itu sebelum mereka melabur. Lebih bagus lagi jika kita dapat juga menilai tentang Pengurus dana tersebut yg saya akan kongsikan di post yg lain.

Namun begitu, setuju atau tidak ada juga perkara penting yg lain untuk pelabur titik beratkan selain dari prestasi dana. Perkara ini saya akan ketengahkan kemudian. Buat masa ini saya ingin kongsikan LINK salah satu dana yg amat popular yg ditawarkan. Dana ini telah terbukti membuat pelabur2 tersenyum lebar selepas membuat pelaburan sekurang2 nya 3 tahun.Bayangkan kalau melabur RM100,000 dah jadi berapa? Kalau sejuta????

Sila klik link di bawah untuk melihat sendiri pencapaian dana hebat ini.

(Cara untuk mendapatkan prestasi dana:
1-pada dropdown anda klik dan pilih Public Islamic Dividend Fund.
2-kemudian pd kolum tahun anda klik 3.
3- seterusnya klik pada button show chart. CARTA dan PERATUSAN PRESTASI dana akan dipaparkan.) Selamat menilai! 😉

Ke arah melahirkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.

PRAHA I’M AMAZED! Trip to Prague,Czech 8-15 Okt 2012

Mulanya bila di ajak bercuti ke Prague, Czech saya agak keberatan utk bersama rakan2 bercuti ke sana. Saya sangkakan Prague adalah sebuah bandar yg bosan kerana ia terletak di sebelah timur Eropah. Agak mundur sedikit.

Setelah bertanyakan pakcik serba tahu iaitu pakcik Google, saya dapati Prague adlh bandar yg penuh dgn sejarah dan peradaban. Bandarnya sengaja di kekalkan dengan bangunan2 lama sebagai satu simbol kepada Negara Czech.

Berikut saya kongsikan sebhgn kecil dari gambar2 selama 8h 6mlm kami bercuti ke sana.

image

Menaiki replika Vintage Octavia 1933 mengelilingi Prague selama 40 minit. Sewa £55.

image

Bersama partners sy Lokman,Elly,Linda,Oya dan sorg peminat. Heheh.
Bangunan di blkg kami ialah gaya Gothic oleh French – high n sharp tiang2..popular pada kurun 12-14, byk in france, masa utk membina bgnn spt ini ada yang sehingga 500 tahun. Wow kan!

image

Pandangan bandar kecil Cesky Budajovice dr dalam Istana Cesky Krumlov. Sempat snap satu gambar. Dalam istana, kami tidak dibenarkan ambik gambar.

image

Antara bangunan2 lama rata2 sejak tahun 1500 lagi di Prague. Antara style bangunan Romanese kurun 10-11,Gothic 12-14 by the French, Renaissance by the Italian 15-16, Barrock 17-18. Kagum? Saya mmg sangat kagum! Sbb inisiatif yg diorg ambil untuk mengekalkan bangunan2 yg melambangkan peradaban mereka.

image

Sungai yg terkenal di Prague- Vltava’s River. Pandangan dr puncak tertinggi Prague

image

Prague waktu malam penuh dgn bangunan yg bercahaya indah.

image

Hotel dimana saya menginap selama 5mlm di Prague.

image

Salah satu Fine dining kami. Di restauran Itali Vinodivino. (dlm botol tu sparkling mineral water yer ;))

Terima kasih kpd Syarikat Unit Amanah No.1 Malaysia kerana memberikan penghargaan yang amat berbaloi kpd kami 25 orang TOP GAM Nationwide!

Ke arah menghasilkan 1000 Jutawan melalui pelaburan unit amanah.